המאמר זה נכתב על ידי צוות מומחי הייעוץ של מכון פילת.
ההתלבטות האם לפדות קרן השתלמות לטובת פירעון משכנתא היא דילמה פיננסית המשלבת ניתוח של הטבות מס, תשואות שוק ההון ועלויות ריבית משתנות. מבחינה מתמטית, פדיון הקרן אינו תמיד הצעד המשתלם ביותר, שכן הוא כרוך באובדן פטורים ממס רווח הון ובפגיעה בנזילות המשפחתית.
גילוי נאות: המידע כאן כללי ואינו מהווה ייעוץ פיננסי אישי.
במכון פילת אנחנו פוגשים לא מעט מתעניינים ולקוחות שמגיעים עם תחושה שסגירת המשכנתא היא תמיד הצעד הנכון. אבל בקורס יועץ המשכנתאות אנחנו מלמדים שזו לא החלטה רגשית, אלא החלטה שמחייבת ניתוח של ריבית, נזילות, מיסוי, תזרים וסיכון משפחתי.
מהו הרווח האמיתי בקרן השתלמות והאם הוא גובר על עלות הריבית?
היתרון המרכזי של קרן השתלמות הוא לא רק התשואה האפשרית, אלא שילוב בין חיסכון, נזילות עתידית והטבות מס בכפוף לתקרות ולתנאים הקבועים בחוק. כאשר הקרן הופכת לנזילה, החוסכים יכולים ליהנות במקרים רבים ממשיכת כספים בפטור ממס על הרווחים, ולכן פדיון מוקדם או פדיון לא מתוכנן עלול לפגוע בפוטנציאל הכלכלי של החיסכון. לכן, לפני שממהרים להשתמש בקרן לצורך פירעון משכנתא, חשוב להשוות בין עלות הריבית במשכנתא לבין התשואה האפשרית בקרן, תוך שקלול מס, סיכון ונזילות.
בפועל, רוב הלקוחות לא מנתחים את הנתונים כך. הם רואים את החזר המשכנתא החודשי כנטל מעיק, ופדיון הקרן נראה להם כמו "לחיצת כפתור" שמנקה את השולחן. הניסיון שלי מראה שזו טעות. הנה טבלה שממחישה את הניגוד בין הכלים:
מדד להשוואה | פדיון הקרן וסגירת חלק מהמשכנתא | השארת הקרן ולקיחת הלוואה כנגדה | השארת הקרן כחיסכון ארוך טווח |
סטטוס נזילות | אפסית (הכסף כלוא בנכס) | בינונית (חוב כנגד בטוחה) | גבוהה (זמין לכל אירוע) |
הטבות מס | הפסקת צבירת ההטבה העתידית על הסכום שנמשך | נשמרות בקרן, בכפוף לתנאי הקרן וההלוואה | ממשיכות להיצבר בכפוף לתנאי החוק והמסלול |
השפעה תזרימית | הקטנה מיידית של ההחזר | שיפור תזרימי ממוקד | ללא שינוי בהחזר הנוכחי |
סיכון כלכלי | חשיפה במקרה של אובדן הכנסה | סיכון מבוקר וברור | סיכון תנודתיות בשוק ההון |
סיפור מהשטח: כשידע פיננסי מנע החלטה פזיזה
באחד המקרים, אחד מבני הזוג שלמד בקורס ייעוץ המשכנתאות של מכון פילת הגיע עם התלבטות משמעותית: האם להשתמש בכ־200,000 ש״ח מקרן ההשתלמות כדי לפרוע חלק מהמשכנתא. בתחושה הראשונית, זה נשמע כמו מהלך נכון. הריבית בבנק הרגישה גבוהה, והיה רצון טבעי להקטין את החוב כמה שיותר מהר.
אבל בזכות הכלים שנלמדו בקורס, הוא ידע שלא מקבלים החלטה כזו רק מתוך לחץ או רצון לסגור חוב. לאחר ניתוח התיק, התברר שהריבית המשוקללת על המשכנתא עמדה על כ-3.8%, בעוד שהתשואה הממוצעת של קרן ההשתלמות בשנים האחרונות, גם לאחר בחינת המשמעות של הטבות המס, הייתה גבוהה יותר. המשמעות הייתה ברורה: פדיון הקרן אולי היה מקטין את המשכנתא, אבל בפועל היה עלול לפגוע בנכס פיננסי שמייצר ערך גבוה יותר לאורך זמן.
במקום לפדות את הקרן, התקבלה החלטה מחושבת להשאיר אותה פעילה. כעבור שנתיים, כשהמשפחה הייתה צריכה מזומן לשיפוץ דחוף, הכסף היה זמין בלי לפגוע בבית ובלי לקחת הלוואה יקרה. זה בדיוק הערך של ידע מקצועי בייעוץ משכנתאות: להבין מתי נכון לפרוע חוב, מתי עדיף לשמור על נזילות, ואיך לקבל החלטות פיננסיות שלא נראות רק טוב באותו רגע, אלא משרתות את המשפחה גם בהמשך הדרך.
האם יש מצבים שבהם הזרמת החיסכון לקירות היא הצעד הנכון?
פדיון של קרן השתלמות מוצדק בעיקר כאשר הריבית על המשכנתא שלכם גבוהה משמעותית מהתשואה הריאלית של הקרן, או כשהמשפחה נמצאת בנקודת חנק תזרימית אמיתית. לפי נתוני שוק המשכנתאות בישראל בשנים האחרונות, לווים רבים שביססו חלק ניכר מהתמהיל שלהם על מסלולים משתנים, כמו מסלול הפריים, חטפו זינוק חד ופתאומי בהחזר החודשי. במצב כזה, הדיון אצלנו במכון פילת משתנה: אנחנו כבר לא מחפשים רק את הנוסחה המתמטית היבשה, אלא את פתרון ההישרדות של משק הבית. אם פדיון הקרן והזרמתה למשכנתא יורידו את ההחזר החודשי באלפי שקלים וימנעו מכם לגלוש למינוס כרוני והלוואות צרכניות יקרות – השקט הנפשי והיציבות התזרימית שלכם לגמרי גוברים על הפסד התשואה הפוטנציאלי בשוק ההון.
כיצד רואים הבנקים בישראל שמירה על נזילות לצד חוב משכנתא?
נזילות יכולה להיות נתון חיובי בתמונה הפיננסית של הלווה, אבל היא אינה עומדת בפני עצמה. הבנק בוחן את יכולת ההחזר, ההכנסה הפנויה, שיעור המימון, היסטוריית האשראי, מבנה ההלוואה ורמת הסיכון הכוללת של העסקה. לכן, משפחה שפודה את כל החסכונות שלה כדי להקטין את המשכנתא עשויה לשפר את יחס החוב, אך במקביל לאבד כרית ביטחון חשובה. במקרה של ירידה בהכנסה, הוצאה בלתי צפויה או צורך במזומן, הכסף שכבר הוזרם למשכנתא אינו זמין באופן מיידי, ולעיתים המשפחה תיאלץ לפנות לאשראי צרכני יקר יותר.
לסיכום
בקורס ייעוץ המשכנתאות של מכון פילת, אנו מכשירים את הסטודנטים להבין את התמונה הפיננסית הרחבה: ריבית, תמהיל, תזרים, נזילות, רגולציה וסיכון משפחתי. המטרה היא להעניק כלים מקצועיים לקבלת החלטות מבוססות נתונים, ולא להסתפק בסיסמאות כמו ״להקטין חוב בכל מחיר״.
אם אתם מחפשים קריירה יציבה, סמכותית ובעלת ביקוש גבוה בשוק הישראלי – מקומכם איתנו. בקורס ייעוץ המשכנתאות של מכון פילת, תרכשו כלים פרקטיים לניווט מול המערכת הבנקאית, תשלטו ברזי המימון ותלמדו להוביל לקוחות בבטחה מול הרגולציה המשתנה. הצטרפו עוד היום להכשרה הקרובה של מכון פילת – צעדו אל עבר המומחיות שלכם.
שאלות נפוצות
במקרים מסוימים ניתן לבקש משיכה מקרן השתלמות גם לפני שהקרן נזילה, אך הדבר עלול לגרור חיוב מס משמעותי ולפגוע בכדאיות הכלכלית של המהלך. ככלל, משיכה בפטור ממס מתאפשרת רק לאחר שהקרן עומדת בתנאי הנזילות הקבועים בחוק, ולכן לפני כל פדיון מוקדם חשוב לבדוק את תנאי הקרן, הוותק, המס הצפוי והחלופות האפשריות.
היתרון המרכזי הוא שמירה על גלגלי הריבית דריבית והטבות המס פועלים בשוק ההון, בעודכם מקבלים כסף נזיל בריבית אטרקטיבית. לפי נתוני שוק האשראי בישראל, גופים מוסדיים רבים מציעים הלוואות בלון או שפיצר בריביות נמוכות משמעותית (למשל, סביב פריים מינוס) כנגד כספי הקרן המשמשים כבטוחה מושלמת; זהו כלי מתוחכם המאפשר לכם ליהנות משני העולמות בו-זמנית – גם לפתור בעיה תזרימית וגם לא לעצור את צמיחת החיסכון.
המדד משפיע בצורה ישירה על מסלולי המשכנתא הצמודים ומנפח את קרן החוב שלכם, בעוד שבקרן ההשתלמות ההשפעה תלויה באפיק ההשקעה שבחרתם. לפי נתוני שוק המשכנתאות בישראל בשנים האחרונות, כאשר האינפלציה עולה, לווים במסלולים צמודים מגלים שהחוב שלהם לבנק גדל למרות שהם שילמו באדיקות מדי חודש; במצב כזה, אם יש לכם קרן השתלמות במסלול שאינו מניב תשואה ריאלית גבוהה מהאינפלציה, הזרמת הכסף לכיסוי המסלול הצמוד עשויה להיות מהלך נכון של עצירת דימום פיננסי.
לא, הבנק אינו רשאי להכריח אתכם לפדות חסכונות פנסיוניים או קרנות השתלמות כתנאי לקבלת משכנתא, אך הוא בהחלט רשאי להתחשב בהם כחלק מההון העצמי הכולל שלכם. לפי הנחיות בנק ישראל, שיקול הדעת של חיתום האשראי נשאר בידי הבנק, ואם אתם מראים למנהל התיק שיש לכם גב כלכלי חזק בדמות חסכונות נזילים, הדבר משפר את תמונת הסיכון שלכם ומסייע לכם להוריד את הריביות בתמהיל המשכנתא ללא צורך בפגיעה בחיסכון.
פדיון קרן השתלמות אינו משפיע בהכרח באופן ישיר על דירוג האשראי, משום שהוא אינו דומה לפיגור בתשלום או חריגה ממסגרת. עם זאת, השימוש בכסף יכול להשפיע בעקיפין: אם הכסף משמש לסגירת חובות בעייתיים או למניעת פיגורים, הוא עשוי לשפר את ההתנהלות האשראית. מצד שני, אם הפדיון משאיר את המשפחה ללא כרית ביטחון ומוביל בהמשך לנטילת אשראי יקר או לפיגורים, ההשפעה עלולה להיות שלילית.