כמו בכל שנה ובוודאי בשנה הנוכחית, כשהמצב הכלכלי בארץ ובעולם לא רגוע, מומלץ לבדוק מחדש את ההתנהלות הפיננסית שלכם בחיק המשפחה. אולי אפילו תרוויחו מזה משהו. בהצלחה!
אלון בירן הוא יועץ מנוסה ומאמן לכלכלת המשפחה. בשנים האחרונות הוא גם מוביל את הקורסים להכשרת יועצים לכלכלת המשפחה בחברת smart, המרכז הפיננסי מקבוצת פילת, זאת בשיתוף אוניברסיטת בר אילן. תפסנו אותו לשיחה קצרה כדי לדלות כמה טיפים טובים שאולי ישאירו אותו עם אוויר לנשימה לקראת סוף השנה.
- ריכשו חינוך פיננסי. זה אולי נדוש אבל חשוב! בתור מי שמלווה משפחות כבר למעלה מעשור, דווקא בגלל השנה הקשה שעברנו, אני ממליץ לאנשים לרכוש חינוך פיננסי או ללכת לייעוץ כלכלי. זה לא מקרה חירום ראשון. גם הקורונה הייתה שנה לא פשוטה ואנחנו רואים מגמת עלייה במשפחות שפונות לייעוץ כלכלי. מעולם לא למדנו את זה בבית הספר, וכדאי שנלמד. לא מדובר במותרות, זו חובה. המצב הכלכלי מורכב כרגע והוא עלול להפוך להיות יותר מורכב. אז אל תחכו לרגע האחרון.
- בנו תקציב מסודר. שוב, מצפה לנו תקופה לא קלה. אל תהיו שאננים. שבו על קובץ וורד או אקסל ותנתחו את כל ההוצאות וההכנסות שלכם. תורידו את מה שלא חייבים ותשמרו בחיסכון. אפשר לעשות את זה גם דרך אפליקציות שונות, ללכת לייעוץ כלכלי, או דרך הרצאות לקהילה. יש הרבה ערוצים לקבל מידע וללמוד איך לנהל ולנתח תקציב משפחתי. נגמר הזמן של לזרום. הכול נעשה יקר וייתכן שגם יתייקר עוד.
- אמצו את רפורמת החשמל. משום מה אנשים עדיין לא מספיק מכירים את הרפורמה או את כל הפרטים עליה. בדומה לרפורמת הסלולר הידועה, גם פה אתם יכולים להחליט היום מי יהיה ספק החשמל שלכם ולהוזיל את חשבון החשמל משמעותית. מדינת ישראל פתחה את שוק החשמל לתחרות ואתם רק צריכים לבחור. אין סיבה לא לעשות את זה. תבדקו את החברות השונות המציאות מסלולים שונים, תפנו אל מי שהכי מתאים לכם ותתחילו לחסוך בחשבון החשמל.
- קנו חכם בסופרמרקט. ההוצאה על מזון היא השלישית בבית מבחינת עלויות. ההוצאות היקרות יותר הן על דיור ורכבים. התנהגות פיננסית חכמה יכול להוזיל את ההוצאות שלכם עד 30%. איך זה קורה? אם מתחילים לקנות מסודר. ראשית מומלץ לעבור לקנייה מסודרת פעם בשבוע בלבד וביום קבוע. עדיף בסופר עצמו ולא אונליין (אבל תבדקו מדי פעם). מומלץ להימנע מקניות חד פעמיות במכולות, כי זה הרבה יותר יקר. שימו לב, חיסכון בקניות לא אומר לצמצם את הכמויות שאתם צורכים בד״כ, אלא רק לקנות חכם ומסודר יותר. ועוד משהו חשוב: לא להתפתות למבצעים שגורמים לכם לצרוך יותר כשאתם לא באמת צריכים. לדוגמה, לקנות 10 מילקי במקום 8 באותו מחיר. אבל בתכלס, אתם לא באמת צורכים כל כך הרבה מילקי בשבוע. כך שהמבצע בעצם מעודד אותך לצרוך יותר ולא בהכרח לחסוך.
- תכננו את דמי הכיס של הילדים. השיעור הכי טוב לילדים שלנו זה להתנהל נכון עם הכסף. כשאתם נותנים להם דמי כיס, אתם מספקים להם את השיעורים הראשונים בעולם הפיננסי. אבל חשוב להגדיר נכון את מטרת דמי הכיס השבועיים/חודשיים. ראשית, לאיזו מטרה דמי הכיס מיועדים (קרטיבים, קלפים). הגדירו את תחום האחריות של הילד, בהתאם לגילו כמובן, ועיזבו אותו להחליט בעצמו מה לקנות, כמה ומתי. שימו לב לא להכניס עניינים רגשיים לנושא דמי הכיס. אין פה מקום לרגשות או עונשים. מה שהגדרתם לו מראש זה שלו. אתם כמו בנק ולא מתערבים בכסף שלו. ככל שהילד גדל, תחום האחריות שלו כמובן מתרחב. אם בעבר הקצבתם 50 ש״ח, אפשר להגדיל את התקציב ולהרחיב את תחום האחריות גם לבילויים ובגדים.
תכנון פיננסי נכון בתחילת השנה יכול לעשות הרבה שקט במהלך ובסוף השנה. תכננו מראש, היו עקביים ותמיד שימרו כסף בצד לימים פחות טובים. שתהיה שנה טובה!