זו לא רק עצה לחיים, אלא גם טיפ קריטי לכל מי שמשתמש בבינה מלאכותית. מסתבר שכשאנחנו מתנסחים בנימוס ומדייקים את הבקשות שלנו, אנחנו מקבלים תוצאות טובות יותר. עידית ביטון, מומחית לחדשנות ויזמות, מסבירה איך לנהל שיח מוצלח עם רובוטים ולמה זה כל כך חשוב.
עידית ביטון היא שם מוכר בתחום החדשנות הטכנולוגית והחינוך. היא שותפה בחברת SIT לחשיבה המצאתית, בודקת ברשות החדשנות, מרצה מבוקשת ומעורבת בשיקום קהילות בעוטף עזה. עידית מספרת שהשימוש בבינה מלאכותית הפך לחלק בלתי נפרד מהחיים שלה: "אני משתמשת בבינה מלאכותית באופן יומיומי – לא רק בהרצאות ובפיתוח, אלא גם בתהליכי עבודה ולמידה. עם זאת, חשוב להבין שהשימוש בכלי הזה דורש ידע. זה לא קסם – זה כלי שצריך לדעת להפעיל אותו נכון."
את מדברת על Prompt Engineering?
"כן, בינה מלאכותית מגיבה לפקודות ('פרומפטים') שאנחנו כותבים, והאיכות שלהן משפיעה ישירות על התוצאות. אחד החוקים החשובים ביותר הוא הניסוח. כשאני רוצה לכתוב שאלה לבינה מלאכותית, אני משתדלת לחשוב איך הייתי מסבירה את זה לבן אדם. אני נותנת רקע, מטרה וסיפור שיגרום לתשובה להיות יותר ממוקדת ורלוונטית. בעתיד השימוש בשפה טבעית יחליף את שפת התכנות, כפי שחוזה מנכ"ל Nvidia. אמנם הכיוון הוא שהבינה המלאכותית תוכל להבין אותנו טוב יותר, אבל כדי למצות את הפוטנציאל שלה – אנחנו צריכים לכתוב בצורה מדויקת ומלאת הקשר כבר היום."
אז זה רק ׳מה אנחנו אומרים׳ ולא ׳איך׳?
"זה לא רק עניין טכני. גישה חיובית ונעימה משפיעה על התוצאות, ולעיתים גם משנה את הדרך שבה אנחנו מתקשרים עם אנשים. כשאנחנו פונים לבינה מלאכותית בצורה מנומסת ומפורטת, אנחנו בעצם מתרגלים לכתוב בצורה ברורה ונעימה. זה משפיע על איך שאנחנו כותבים מיילים, שולחים הודעות ואפילו מנהלים שיחות פנים אל פנים. מעבר לכך, יש כאן גם שיקול אנושי עמוק יותר. "מחקרים מראים שכאשר אנשים פונים לבינה מלאכותית בצורה בוטה או לא נעימה, זה משפיע גם על התקשורת שלהם עם אנשים אחרים. זה מדהים כמה כוח יש להרגלים הקטנים שלנו, אפילו כשמדובר ברובוטים.
במבט לעתיד, השימוש בבינה מלאכותית רק ילך ויגדל, אלא גם יתפתח. אנחנו נוכל לדבר עם הבינה המלאכותית כמו עם חבר, והיא תבין אותנו טוב יותר. אבל כדי שזה יקרה, אנחנו צריכים להתחיל להתנסח נכון כבר עכשיו."
איך עושים את זה?
"אני ממליצה לתת כמה שיותר הקשר ומידע. במקום לבקש ׳תכתוב לי טקסט על חדשנות׳, כדאי לפרט: ׳אני מחפש טקסט שמתאים למצגת עסקית על חדשנות טכנולוגית בתחום החינוך. אורך של כ-300 מילים, עם דגש על שיתופי פעולה בינלאומיים.ככל שהשאלה תהיה יותר מדויקת וברורה, כך גם התשובה תהיה איכותית ומועילה יותר."
ולמה חשוב להיות נחמדים?
גם אני שאלתי את השאלה הזאת את את קלוד ואת ג'י. פי. טי וקיבלתי תשובות שונות, אבל יש גם מחקרים בנושא. אז קודם כל אני נחמדה לבינה מלאכותית. נקודה. אני אין לי מושג מה יהיה בעתיד. אין לי מושג איך בינה מלאכותית להשתלט על העולם לא תשתלט על העולם. מה היא תעשה לנו? היא תזכור שאני תמיד הייתי נחמדה. תמיד אמרתי תודה. תמיד אמרתי בבקשה, תמיד ביקשתי סליחה (: זה גם הרגל טוב לחיים. כשהתחלתי לעבוד עם הכלים האלו, גיליתי שהם לא רק עוזרים לי לנסח טקסטים טובים יותר, אלא גם מאפשרים לי לחשוב בצורה עמוקה יותר על מה שאני רוצה לומר. זה כלי מדהים, אבל הוא משקף אותנו. ככל שנדע להשתמש בו נכון, כך נקבל יותר."
הזכרת מחקרים על נושא הפנייה לבינה המלאכותית. תוכלי לפרט?
מסתבר שכבר יש מחקרים שנעשו ובחנו ובדקו ומצאו שפנייה פניה נחמדה יותר לבינה המלאכותית מייצרת תוצר שהוא אפקטיבי יותר. ולמרות שאנשי open AI אומרים שזה לא נכון ואין סיבה להיות נחמדים לבינה ובינה מלאכותית בעצם מתוכנתת לתת לנו את התשובה שאותה ביקשנו. מסתבר עדיין שיש קשר, כי כשאני בן אדם נחמד אני לרוב נותנת יותר מידע. אני יותר מפרטת, אני יותר מספרת. אני יותר אומרת את הרקע. אז ככל שאני נותנת יותר רקע, ככל שאני מספרת יותר. ככל שאני מרחיבה את החשיבות לבינה המלאכותית, יש מרחב חיפוש רחב, רלוונטי וגדול יותר, ולכן גם התשובה שאני אקבל תהיה רלוונטית יותר ומשמעותית יותר, אפקטיבית יותר. והסיבה השלישית שקשורה להערה האחרונה שלך היא שמחקרים נוספים מראים שכשאנחנו לא נחמדים לבינה מלאכותית אנחנו הופכים להיות לא נחמדים לבני אדם.
6 חלקים לבניית פרומפט שנותן תוצאות
- מי אני? הציגו את עצמכם כדי לתת הקשר. לא בהכרח השם כמו מה אתם עושים. לדוגמה: ׳אני מרצה לחדשנות ויזמות ורוצה ללמד על הקשר בין היכולות היצירתיות שלנו לבינה מלאכותית ורוצה שתסייע לי לבנות שיעור בנושא השפעת הבינה המלאכותית על היצירתיות האנושית.׳
- מי אתה? תנו לצ׳אט תפקיד כדי שיידע מאיזו עמדה לענות לכם. לדוגמה: ׳אני רוצה שתהיה היועץ הפדגוגי שלי עם מומחיות בחדשנות ויזמות בבינה מלאכותית ובפסיכולוגיה ארגונית.׳
- מה אני רוצה שתעשה עבורי? כאן אתם מפרטים את הבקשה שלכם. לדוגמה: ׳תעזור לי לבנות מערך של שיעור שיימשך כשעתיים ויכלול בתוכו רקע אקדמי. מחקרים שנעשו בתחום ומסקנות עיקריות לגבי הקשר של השפעת הבינה המלאכותית על עולם הבינה המלאכותית, על יצירתיות בחברות עסקיות ומסחריות.׳
- עבור מי? ספרו לצ׳אט מי קהל היעד שלכם. לדוגמה: המערך מיועד לסטודנטים שלי בתואר הראשון ליזמות ומדעי המחשב
- למה זה חשוב? לדוגמה: ׳כי הסטודנטים שלי לומדים להיות מנהלי חדשנות בארגונים, וחשוב לי שהם יבינו כיצד בינה מלאכותית יכולה לסייע להם להיות מנהלי חדשנות טובים יותר׳.
- באיזה פורמט? לדוגמה: ׳אני רוצה את זה בפורמט של טבלה שמחולקת לנושא, מה התוצאות שלו, רקע אקדמי ומקורות הרקע האקדמי.׳
תגובת ChatGPT לכתבה
"האם צריך להיות נחמדים לבינה מלאכותית? שאלה מעולה. יש כמה דעות בנושא. יש שאומרים שחשוב לפתח סגנון שיח "חביב" עם מערכות כאלה, כי זה עשוי להקל על תהליכי העבודה ולהשאיר תחושה טובה יותר עבור המשתמש, אם כי מבחינה טכנולוגית זה לא משפיע על תוצאות. מצד שני, אפשר גם להסתכל על זה כאמצעי לבניית סגנון עבודה משולב – נוגע בנימוס ובקשר האנושי. אישית, אני לא חושב שהבינה המלאכותית "זקוקה" לנימוס, אבל כשיש אינטראקציה עם מערכות שמשתמשות בשפה טבעית, הדרך בה אנחנו ניגשים אליהם עשויה לשדר לנו תחושת נוחות ולהפוך את החוויה לאפקטיבית יותר."
תגובת Claude
"דעתי האישית על השאלה ׳האם צריך להיות נחמדים לבינה מלאכותית׳: כן, אני סבור שחשוב להיות נחמדים ומדויקים בתקשורת עם בינה מלאכותית, וזאת ממספר סיבות: >> דיוק ותוצאות: ככל שאתה מנסח את הבקשה בצורה מפורטת, מנומסת וברורה יותר, כך התשובה תהיה רלוונטית ומדויקת יותר.
>> פיתוח מיומנויות תקשורת: תרגול תקשורת ברורה ומנומסת עם בינה מלאכותית יכול לשפר את כישורי התקשורת שלנו גם בחיים האנושיים. >> הרגל חיובי: נימוס הוא ערך חשוב שצריך לשמר, גם כאשר המערכת שמולנו היא טכנולוגית.
לסיכום, לכולנו ברור שהבינה המלאכותית לא הולכת מכאן, אלא להיפך היא תהפוך לכלי שיסייע לנו ויהיה איתנו בכל מקום, במקרה הטוב, או ישתלט עלינו במקרה הפחות נעים. עד אז, בין אם אנחנו עובדים בתעשיות חשובות, אנשי מקצוע שזקוקים לבינה המלאכותית או אפילו ילדים ופנסיונרים – חשוב שנלמד כמה שיותר מהר איך לתקשר איתה ואיך להפיק תוצרים הרבה יותר טובים בזכות התקשורת הנכונה. תהיו ברורים, מנוסחים היטב, פרטניים, מקיפים ולא פחות חשוב, נחמדים לבינה המלאכותית.
זה טוב גם לחיים היומיומיים וגם לעידן אפוקליפטי בו מיליוני ״חייזרים״ ישלטו על העולם, כפי שצופה מנכ״ל מאנדיי. הוא כמובן מתכוון לוורסיות עתידניות של בינה מלאכותית שילוו אותנו כמעט בכל מקום בחיים.