שנת 2024, היא ללא ספק אתגר בישראל, לאור המצב המלחמתי בו אנחנו נמצאים, אבל היא גם אתגר לא פשוט בעולם כולו.
עולם משאבי האנוש חווה שינוי דרמטי, כמעט מכל היבט שמסתכלים עליו: כניסת הבינה המלאכותית, שילוב טכנולוגיות חדשות, צורך גובר בכוח עבודה נוסף ודור ה-Z. אז איך תיראה השנה שלכם? הנה 5 טרנדים ששווה לשים לב אליהם.
1.מהפכת הבינה הג׳נרטיבית נמשכת
מספר הולך וגדל של כלים שנבנים סביב Generative AI מחוללים מהפכה בכל מה שקשור לדרך בה נשתמש בבינה המלאכותית לגיוס והשמת עובדים. מנקודת מבט יומיומית, אנשי משאבי האנוש יהיו מוסמכים לייעל תהליכים רבים, כגון גיוס עובדים, פיתוח אישי, תכנון כוח אדם ומשימות אדמיניסטרטיביות. במקביל, הם גם יצטרכו לדעת לאזן בין היעילות של AI לבין תכונות אנושיות שעדיין חיוניות לעסקים.
ראו דוגמה לשימוש בבינה מלאכותית באיתור מנהלים לארגון >>
2 .היכונו לבואו של דור ה-Z
השנה הקרובה תתאפיין בכניסה הולכת וגוברת של בני דור ה-Z למקום העבודה, בעוד שבני דור המילניום ייכנסו לתפקידי ניהול. ״פלישת״ דור ה-Z תאלץ את מחלקות משאבי האנוש לאמץ אסטרטגיות ניהול ומעורבות, גמישות וחדשניות יותר. אסטרטגיות המותאמות לערכים ולציפיות הייחודיים של הדורות הצעירים הללו, המצפים לשיפור באיזון בין עבודה לחיים, לקיחת אחריות חברתית ארגונית, המשך שיפור מיומנויות ולמידה, גיוון, הכלה וקיימות.
3.טכנולוגיות משאבי אנוש מתקדמות
הפריסה של טכנולוגיות מתקדמות בניהול משאבי אנוש, לא רק משפרת את תהליכי הניהול, אלא מהווה מהפכה של ממש ביכולת ניהול כוח העבודה. פלטפורמות למידה מקוונות (בקרוב נשיק את המערכת החדשה של פרנקלין קובי. ראו ראיון עם סילביה באריל, מנכ״לית מומנטום), כלי הדרכה למציאות רבודה ווירטואלית (AR/VR) ומערכות מעקב אחר כוח אדם המסוגלות לנטר מעורבות וביצועים, יהיו כולן חלק מארגז הכלים. הטכנולוגיות החדשות מאפשרות הבנה מעמיקה יותר של הדינמיקה של כוח העבודה וניתוח חזוי לקבלת החלטות טובות יותר. האתגרים ינועו סביב פריסתם בדרכים שאינן פוגעות בפרטיות הצוות או בזכויות הגנת המידע.
4.כוח עבודה לא מנוצל
החודשים האחרונים הוכיחו לנו את הצורך למצוא כוח עבודה זמין בזמן מלחמה. לדוגמה, ארגונים שהעובדים שלהם גוייסו, או רשויות מקומיות ששיוועו לעובדים, וחיפשו מקורות חדשים לכוח עבודה זמין ויעיל. אחד המקורות היה פנסיונרים. דיברנו על זה בראיון עם רועי פולקמן, מנכ״ל JoinMe.
מבחינה עולמית, בתקופה של אבטלה נמוכה מבחינה היסטורית, חברות נואשות למצוא יותר ויותר כישרונות חדשים. האתגר שלהם הוא להשקיע בחיפוש אחר כוח העבודה הזה, שבארה״ב למשל, מייצג 17-14% מהעובדים שם, וכולל פנסיונרים שרוצים לעבוד, מטפלים, אנשים עם בעיות בריאות ארוכות טווח (כולל אלו עם קוביד ארוך), אסירים לשעבר, ואנשים ללא תארים. כאלו שכבר משתתפים בכוח העבודה אבל רוצים לעבוד יותר (ולרוב מקבלים שכר שעה) או שלא משתתפים עדיין אבל מוכנים לעבוד בתנאים הנכונים.
5.פיתוח ושיפור מיומנויות עובדים
ההתמקדות בשיפור מיומנויות כוח האדם היא קריטית בשנים האחרונות. היא מבטיחה שכוח העבודה בארגון יישאר זריז, מיומן ומסוגל להתעדכן בשינויים התכופים בשוק העבודה המתפתח במהירות. צוותי משאבי האנוש, יידרשו לברר אילו מיומנויות יהיו נחוצות לארגון שלהם בעתיד הקרוב, ככל שהטכנולוגיות והבינה המלאכותית יהפכו לחזקים ומשפיעים יותר. המשמעות היא להבין איפה הטכנולוגיות החדישות יחליפו תפקידים קיימים, איפה הן יגדילו את הצורך במענה אנושי ואילו תכונות ויכולות אנושיות (חשיבה אסטרטגית, פתרון בעיות מורכבות, יצירתיות, אינטליגנציה רגשית) נחוצות כדי להשלים את המכונות.
לסיכום
שנת 2024 מסתמנת כשנה שבה השפעתה תהיה מעבר להיקף המסורתי של התפקיד.
השינויים בעקבות המגמות החדשות, יתנו לא רק מענה לצרכים ארגוניים מיידיים, אלא גם יבנו את הבסיס לעתיד המשתנה. אמנם האתגר הוא עצום, אבל התגמולים הפוטנציאליים לארגונים, לעובדים ולחברה הרחבה יותר, עשויים להיות משמעותיים מאוד.