חברת קבלניות ויזמים קובעים את מחיר המכירה של כל נכס לצרכן על פי כמה וכמה פרמטרים כמו העלות ששולמה על ידם עבור רכישת הקרקע, גודלה של הדירה, העלויות של כל העבודות שיבוצעו בה, עלויות מנהלה ועוד.
קורס משכנתאות הכולל למידה על מדדי תשומות הבניה
לפני שאנחנו ממשיכים לדבר על מדד תשומות הבניה, חשוב שתדעו שאחד המקצועות המבוקשים ביותר במשק בשנים האחרונות הוא קורס יועצי משכנתאות וזאת לאור הדרישה הגדולה לליווי מקצועי של כל מי שקונה דירה ואינו בקיא בנושא בנקאי זה. העובדה שהלקוח מקבל הכוונה מעניקה לו את היכולת להתמודד כראוי עם הסכמים ונושאים כספיים ולחתום בסופו של דבר על ההסכם הנכון ביותר עבורו ותואם את המסוגלות הפיננסית שלו לגבי גובה התשלום החודשי.
בעקבות החיוב של מדד תשומות הבניה כל לקוח אמור לשלם לקראת קבלת המפתח סכום כסף משמעותי ביותר של עשרות אלפי שקלים ולכן יועצי המשכנתאות שלמדו בפילת מנתבים את סכום ההלוואה כך שיהיה ללקוחות כסף לבצע תשלום זה. אז צרו איתנו קשר כעוד היום לקבלת פרטים נוספים על הקורס שלנו!
מה זה מדד תשומות הבניה?
מדד תשומות הבניה מתבצע על ידי גורמי ממשל והוא מכמת את העלייה של תשומות הבניה בחודש מסוים. כל יזם שבונה דירות למגורים סופג בעת הבנייה את השינויים הפיננסיים שמתרחשים במהלך הקמת המיזם.
הם נובעים מתשלומים של עלויות גבוהות יותר מאלו שנלקחו בחשבון בתחשיב הראשוני וזאת עקב העלייה המתמדת במחירי החומרים, משכורות העובדים, שכר הטרחה של היועצים ועוד.
תחשיב של מדד תשומות הבניה
בעת תמחור הדירה, נלקח בחשבון המחיר העכשווי של עלויות המעסיק, של כל חומרי הגלם כמו ברזל, בטון, חומרי איטום, עלויות של היעצים החיצוניים, המפקחים ועוד. אך תקופת הבנייה היא ארוכה ונמשכת בדרך כלל שנה וחצי – שנתיים ואף מעבר לכך. עם הזמן חלים שינויים בכל העלויות לאור מצבים שונים במשק והקבלנים אינם מעוניינים לספוג את ההפרשים האלו, כיוון שמדובר בסכומי כסף משמעותיים עבור כל דירה וכשמדובר בדירות רבות, ההיקף הוא עצום. זו הסיבה שהם מצמידים את מחיר הדירה למדד תשומות בניה וכך בכל חודש ההפרשים מתווספים ליתרת התשלום שהלקוח אמור לשלם עבור קניית הנכס.
אולי יעניין אותכם לדעת גם על מדד המחירים לצרכן ועל השפעתו על המשכנתא
איך מחשבים מדד תשומות הבניה?
מדד תשומות הבניה מחושב על ידי השוואת מחירי סל מוצרים ושירותים הנדרשים לבנייה, בין חודש לחודש. הסל כולל מגוון רחב של מוצרים ושירותים, כגון:
- חומרי גלם: בטון, ברזל, עץ, אלומיניום וכו'
- עבודות בנייה: עבודות קבלניות, עבודות חשמל, אינסטלציה וכו'
- שירותים: הובלה, ביטוח, אגרות וכו'
המוצרים והשירותים בסל נבחרים על ידי מומחים מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בהתבסס על מידע מהענף הקבלני.
החישוב של מדד תשומות הבניה נעשה באמצעות המשוואה הבאה:
מדד תשומות הבניה = (ערך הסל בחודש הנוכחי / ערך הסל בחודש הקודם) * 100
לדוגמה, אם ערך הסל בחודש ינואר הוא 1,000,000 ש"ח, וערך הסל בחודש פברואר הוא 1,020,000 ש"ח, אז מדד תשומות הבניה לחודש פברואר יהיה 2%.
מדד תשומות הבניה משפיע על רכישת דירות מקבלן, מכיוון שרוב הקבלנים מצמידים את מחיר הדירה למדד זה. כלומר, אם מדד תשומות הבניה עולה, אז גם מחיר הדירה יעלה.
ניתן להשתמש במדד תשומות הבניה כדי לחשב את ההצמדה שיש לשלם לקבלן במועד התשלום. ההצמדה מחושבת על פי המשוואה הבאה:
הצמדה = (מדד תשומות הבניה בחודש התשלום / מדד תשומות הבניה בחודש ההצמדה) * יתרת התשלומים
לדוגמה, אם יתרת התשלומים שלכם לקבלן עומדת על 1,000,000 ש"ח, ומדד תשומות הבניה עלה ב-2% ממועד ההצמדה ועד למועד התשלום, אז תצטרכו לשלם לקבלן 20,000 ש"ח נוספים עבור ההצמדה.
*חשוב לזכור שמדד תשומות הבניה הוא מדד סטטיסטי, ולכן הוא אינו יכול לחזות את השינויים העתידיים במחירי הבנייה
אולי יעניין אותכם לדעת גם על מדד מחירי הדיור בישראל והשלכות של המדד על המשכנתא