בימים אלו, כמעט כל עסק, בוודאי עסק קטן או בינוני, חווה קושי כלכלי וחוסר בהירות לגבי העתיד. נפגשנו עם אריאל רומנו, יועץ עסקי בכיר, לקבל טיפים על התנהלות חכמה בזמן חירום
אריאל רומנו, יועץ עסקי בכיר לחברות גדולות וקטנות, מגיע עם רזומה עשיר בתחום הכספים, הייעוץ העסקי וניהול סיכונים חכם. כיזם עסקי, דירקטור בחברות, רואה חשבון ומנהל כספים בחברות שונות בארץ ובחו"ל, יש לו מה להגיד על התנהלות נכונה בימים אלו, לעסקים קטנים ובינוניים. ״צריך להבין קודם כל, שכללי האצבע השתנו בסביבה העסקית. זה נכון גם לימים אלו של המלחמה, וגם קצת לפני, כשהריביות התחילו לעלות.״
מה זה אומר לגבי העסק? מה נכון היום לעשות בשונה מימים אחרים?
- להבין את המצב החדש: אנחנו נמצאים כיום בסביבה עסקית חדשה ולכן כל ההתנהלות שלנו צריכה להיות שונה. מרגע שעברנו מניווט בעולם של ריבית נמוכה, כמעט אפס, לריביות של 8%-10%, צריך לאתחל את כל ההתנהלות והחשיבה העסקית שלנו. זה אומר שרמות הסיכון השתנו ולכן צריכים להיות זהירים לגבי כל עסקה שלוקחים ולבדוק אותה טוב. גם כי ההחזרים יותר גבוהים וגם כי היכולת לקבל מימון קשוחה יותר, עם עלויות יותר גבוהות. לדוגמה בנדל"ן, בעולמות של ריביות נמוכות, הסיכוי למשבר נדל״ן הוא קטן יותר. לעומת זאת בעולם של ריביות גבוהות, יכולת ההחזר של הלוואות קשוחה יותר. מה גם שמחירי נדל״ן עשויים לרדת, ולכן לא צריך למהר לבצע עסקאות ללא בחינה קפדנית.
- להיזהר מ״הזדמנויות״: אם אתם שומעים עכשיו על הזדמנויות חדשות וטובות, ממכרים וחברים, תהיו מאוד זהירים. אם המחיר לעסקה או רכישה נמוך עכשיו, הוא יכול לרדת בחצי בעוד מספר חודשים. ויש מצב שמדובר בעסק ״בעייתי״. זאת אומרת, עסק שלא יכול להרים את עצמו מחדש. כן, קיימות הזדמנויות בתקופה של ירידות ומיתון, אבל יש קו דק בין הזדמנות טובה לעסקה ״רעילה״. אז להיות מאוד זהירים עם סיפורים כאלה.
- סבלנות: בגלל המצב, הכול יותר איטי משמעותית. לוחות הזמנים השתנו להשגת מימון, למצוא משקיעים, להכניס משקיע לחברה או אפילו לסגור עסקה מסחרית חדשה. כל זה יכול לקחת הרבה יותר זמן בימים אלו. מי שיש לו את הכסף, הזמן משחק לטובתו ואין לו אינטרס לסגור עסקה מהר. יותר קל לשבת על הגדר, גם בעסקאות חדשות. משקיעים היום ייקחו את הזמן לעשות בדיקת נאותות ולחכות, כיוון שיש יותר סיכוי מבחינתם,שהמחירים יירדו ולא יעלו.
- להיעזר בכל סיוע כלכלי מהמדינה: זה ברמת הבלתי נסלח לא לקחת משהו שמדינה מציעה לכם. בטוח שיש משהו שאפשר להסתייע בו. כרגע אנחנו לא יודעים באיזה שלב אנחנו נמצאים מבחינת המצב הבטחוני והכלכלי – בהתחלה, באמצע או בסוף – ולכן כל עזרה חשובה. לדוגמה, קרן הלוואות בערבות המדינה. לא חייבים לקחת הלוואה, ובטח לא הלוואה שגדולה עליכם, אבל לפחות לבדוק ולהיערך לזה. להיערך גם להחמרה במצב הכלכלי ולבדוק מה יהיה רלוונטי במקרה כזה.
- להפשיל שרוולים: בימים כאלו כולם צריכים להיות עם שרוולים למעלה ועם נכונות לעשות כל מה צריך בשביל לקיים עסק יעיל ורעב. צריך לייצר מאמץ חברתי בארגון כדי להזיז דברים, בלי קשר להגדרת התפקיד בחברה או החשיבות שלו. לראות שכולם עושים טיפה יותר. זה לא אומר שהארגון צריך לנצל את המצב ולהוסיף עוד 10 שעות עבודה. בנוסף, לפעמים דווקא צריך להוריד מטלות מיותרות ולחסוך בתשומות, במקומות לא הכרחיים, ולהוסיף מאמץ איפה שכן הכרחי.
- כל שקל שאתם חוסכים זה שקל שאתם מרוויחים: אם הצלחתם לחסוך שקל במשהו שאין בו צורך, זה השקל הרווחי ביותר שמכרתם = 100% רווח. תבדקו כל הוצאה – האם היא נחוצה עכשיו? האם אפשר לגרום לתחרות אצל ספקים כדי לקבל מחירים יותר טובים? כל חיסכון כזה יכול להיות משמעותי עבור היציבות הכלכלית של העסק.
- זה לא הזמן להתפנק: זה מתקשר לסעיף הקודם. בתקופה של אינפלציה, יש עליות מחירים וזה קורה בכל העולם כעת. גם הריביות עולות וגם החזרי ההלוואות. לא בהכרח תוכלו לגלגל את עליות המחירים האלו ללקוח, לכן צריך לבדוק איפה מוותרים או ״משנמכים״ פעילויות מסויימות. לדוגמה, אם אתם מציידים את המטבחון בתפוחי פינק ליידי, אפשר לקנות עכשיו תפוחים אחרים ולחסוך כ-50%. ככה לבדוק כל שירות, רכישה או מינוי שאתם משלמים עליו כסף. אפשר היום לקבל שירות איכותי אשר מתאים לצורך, במחיר נמוך משמעותית. החוכמה היא להתאים מחדש את הצורך האמיתי של העסק בעת הזו לרמת השירות.