השורש ח.ס.ן ״מככב״ בשנים האחרונות בהרבה משמעויות וביטויים. לפני שנתיים לא הפסקנו לדבר על חיסונים (עדיין?), חסינות היא מה שיש לח״כים בכנסת (בלי פוליטיקה) וחוסן זה מה שצריך כל עובד כדי "לשרוד״ בעולם העבודה המתחדש והמאוד דינמי.
אז מה זה בכלל חוסן ואיך בודקים חוסן באבחון לעבודה?
עולם העבודה המודרני הופך ליותר ויותר מאתגר. העובדים כיום מתמודדים עם מגוון רחב של לחצים ועומסים, כשלצידם גורמי לחץ חיצוניים נוספים שקשורים לחיים האישיים ולסביבה בה אנו חיים.
זו הסיבה שכיום, אולי יותר מאי פעם, חשוב לבחון את פוטנציאל ההתמודדות וההתמדה של אנשים במקום העבודה החדש.
ללחץ כידוע, יש השפעות שליליות על הבריאות הנפשית והגופנית, כגון: חרדה, דיכאון, בעיות לחץ דם ועוד. ובנוסף, הלחץ יכול להוביל להשפעות שליליות על ביצועים בעבודה, למשל עלייה בהיעדרויות וירידה ביעילות.
עם זאת, אנחנו רואים שלא כל האנשים מושפעים באותו האופן מגורמי לחץ, ולא כולם רגישים להשפעות המזיקות שלו באותה מידה – חלקם חסינים יותר.
ההכרה הזו הביאה להתפתחות של חקר תחום החוסן resilience – או hardiness.
מה זה חוסן?
מקור המילה "חוסן" הוא במילה הלטינית Resilio, שפירושה לחזור אחורה או לקפוץ לאחור. מושג שהשתמשו בו בעולם הפיזיקה המתאר חומרים שיכולים לעמוד בלחץ ולחזור לצורתם המקורית. במרחב הפסיכולוגי, חוסן אישי של הפרט קשור ביכולתו להתמודד עם קשיים ולחצים ולהתגבר עליהם וביכולתו להתאים עצמו, להיבנות מחדש ולייצר משהו חיובי מתוך המשבר.
נהוג להסביר את תהליך החוסן על ידי מודל הלחץ של לזרוס.
לפי המודל, כשאדם פוגש מצב חדש, הוא מעריך אותו תחילה בהערכה ראשונית עד כמה הוא מאיים על תחושת הרווחה שלו. אם האירוע אינו מאיים, לא תתעורר תחושת לחץ. במידה והגירוי הנתון נתפס כמאיים, האדם יעבור לשלב הערכה משנית, בו יעריך באופן סובייקטיבי את המשאבים הזמינים לו להתמודדות עם המצב.
ככל שאנשים יחושו שיש להם משאבים נאותים להתמודדות, ייטו לחוש תחושת לחץ נמוכה יותר. אך אם ירגישו שחסרים להם משאבים להתמודדות – יתעורר בהם לחץ.
מאחר והערכת המשאבים היא סובייקטיבית, משתנים אישיותיים יכולים להשפיע על תחושת הלחץ.
5 המשתנים המשפיעים על תחושת הלחץ ומכאן על החוסן
נמצאו 5 משתנים אישיותיים המשפיעים על לחץ ומכאן על המידה שאדם חש חסין מול לחצים אלה:
- פתיחות לשינויים – שינוי, ולא יציבות היא הנורמה בחיים. הדבר מהווה הזדמנויות לצמיחה והתפתחות אישית, לעומת ראייה שלהם כגורמים שמאיימים על היציבות והביטחון.
- מסוגלות – המידה בה היחיד מאמין שיש לו יכולת להשפיע באופן מוחשי על המתרחש סביבו. תפיסה לפיה האירועים בחייו הם תוצאה של החלטותיו ופעולותיו, לעומת תפיסה לפיה האירועים שרירותיים או נשלטים על ידי גורמים חיצוניים ויכולת ההשפעה שלו מוגבלת.
- הנעה פנימית וגישה חיובית– הנטייה של האדם למצוא משמעות, חשיבות וערך פנימי בעצמו ובעיסוקיו השונים, תחושת חיבור לעשייה, לאנשים ולנושאים, לעומת שמירה על פוזיציה מנוכרת ומרוחקת.
- מיקוד במטרה – יכולת לשמור על עניין והשקעה בתחום או משימה חרף הסחות.
- התמדה – נחישות, היכולת לעבוד קשה, להתמיד במאמצים ולהשקיע גם מול קשיים.
בפילת פיתחנו כלי אישיותי הבודק חוסן בכל חמשת המימדים ומאפשר לקבל הערכה לגבי מידת החוסן האישי של האדם.
רוצים לבחון את מידת החוסן באבחון לעבודה? >> כאן כל הפרטים.