ראיון מרתק עם ד״ר שם שמי על פיתוח אסטרטגיות ניהוליות וחשיבה יצירתית באמצעות תהליכי מטא קוגניציה בארגון. מהי מטא קוגניציה, איך משתמשים בה ואיפה היא יכולה לעזור לנו לפרוץ גבולות בניהול הובלת צוותים ויצירתיות?
בעידן שבו שוק העבודה משתנה במהירות ודורש חשיבה יצירתית וגמישות, מטא קוגניציה הופכת לכלי חיוני לפתרון בעיות מורכבות, התמודדות עם אי ודאות ותהליכי למידה חדשניים שהארגון נדרש אליהם. נפגשנו עם ד"ר שם שמי, מומחה בתחום, כדי להבין את החשיבות של פיתוח ושימוש ביכולות במטא קוגניטיביות ולמדנו איך השימוש בהן תורם לפיתוח חשיבה יצירתית ולשיפור תהליכים ניהוליים בארגונים.
פסיכומטריקאי מומחה למדידה והערכה באיתור מיון והשמת עובדים וחוקר בתחומי המחוננות, האינטליגנציה וחשיבה יצירתית. עוסק בפיתוח אסטרטגיה ניהולית ויישומה במסגרות ניהול בכיר, וניהול צוותי פיתוח בתחום ההייטק.
קצת עליך ואיך הגעת לחקור את נושא המטא-קוגניציה?
"המומחיות שלי בתחומי האינטליגנציה והיצירתיות התפתחה דרך אחד הפרויקטים המרכזיים שניהלתי שהיה פיתוח התאמת מבחן האינטליגנציה וודקוק-ג׳ונסון לישראל וכן דרך ניהול תחום איתור המחוננים בישראל, תחומים שדרשו למידה אקדמית ופיתוח כלים ומבחנים פסיכומטריים בתחומים אלה.
לאורך למידה ארוכת שנים מצאתי שהשילוב בין ההיבט הקוגניטיבי להיבט של יכולות חשיבה תפקודיות חברתיות ורגשיות, מייצר פתרונות טובים ועמוקים יותר – במיוחד בעולם התעסוקה המודרני. וזו בעצם המטא קוגניציה. היכולת לפתח ולבצע פרקטיקות הכוללות תהליך מודע השוזר ניתוח קוגניטיבי, מודעות רגשית וחברתית-צוותית ולהמשיג אותם, כאשר התוצר הוא אסטרטגיות חשיבה, למידה ופעולה אפקטיביות."
תוכל להסביר במילים פשוטות מהי מטא קוגניציה?
"כן. מטא-קוגניציה היא היכולת לחשוב באופן מכליל ביקורתי ויצירתי על המחשבות והפעולות שלנו ולנתח את תהליכי החשיבה היומיומיים שלנו – להתבונן על תהליכי העבודה והניהול שלנו "מלמעלה". זה כולל מודעות לרגשות, לתקשורת בין אישית ולא רק לאספקטים אינטלקטואליים של התהליך. זה מתבטא בתכנון אסטרטגי, הבנייה מחדש, יצירתיות ועוד .
למשל כשאנו מנסים למצוא פתרונות חדשים לבעיות קיימות או לייעל תהליך עבודה, היכולת לנסח מחדש את הבעיה תהיה תהליך מטא קוגניטיבי שבו אני מנתח את הבעיה לרכיבים ולאספקטים הקוגניטיביים, הניהוליים והחברתיים הכלולים בה, מבין את היחסים והקשרים ביניהם, ואז, לדוגמה, מבין, שאולי ניסוח אחר שלה יאפשר לי פתרון אלגנטי או לחלופין, שגישת העבודה הייתה שגויה ויש לתעדף או לתכנן את התהליך אחרת.
הביטוי של היצירתיות בעולם התעסוקה אינו ברוב המקרים וירטואוזיות בסגנון אומנים מוצארט או פיקאסו, אלא היכולת לייצר מודעות ואסטרטגיה שתהווה פתרון אלגנטי לבעיה."
למה מטא קוגניציה כל כך חשובה כיום בתהליכי עבודה ובניהול בעידן המודרני?
"בעידן המודרני, היכולת לחשוב בצורה יצירתית ולפתור בעיות היא קריטית. גם בגלל התמודדות יומיומית בפיתוח עם בעיות חדשות וגם בגלל הדרישה ל-never-ending learning כחלק מהותי מתפקידים רבים. מטא קוגניציה מאפשרת לחשוב בצורה גמישה ופתוחה, מלאת השראה ודימיון, והיא חשובה במיוחד במצבים של אי ודאות. בעידן החדש היצירתיות וכושר ההמצאה נדרשים באופן תכוף יותר וכך לדוגמה המצאות כמו הסמארטפון או המחשבה שאדם יכול להגיע לירח – מגיעות קודם כל ממקום של דמיון, פליאה וסקרנות. חיבורים שנראים לא הגיוניים שמתחברים בסוף, ולמטא קוגניציה שמאפשרת יצירתיות יש תפקיד שלא יסולא בפז בתהליכים כאלו."
איפה היצירתיות הזו פוגשת את העובדים?
"ניתן להצליח בעבודה כיום בזכות היצירתיות ולאו דווקא כי אתה בעל משכל גבוה או השכלה עשירה ורחבה. השימוש במטא קוגניציה מאפשר לך פעולה בתוך שדה שהוא חדש. גמישות מחשבתית, חשיבה אסוציאטיבית, התאקלמות והיכולת ללמוד, הן מיומנויות חשובות כיום בקבלה לעבודה."
תוכל לתת דוגמאות לשימוש במטא קוגניציה בתהליכי עבודה?
"ברוב המקצועות בשוק העבודה המודרני נדרשת חשיבה תוך כדי התפתחות: פיתוח תוכנות חדשות, למידה חדשה, בעיות חדשות, פיתוח מוצר חדש, דרכי שיווק חדשות. הרעיון הוא להעלות את הדברים למודעות, למצוא איפה נתקעים ואיפה מטא קוגניציה, שמעצימה חשיבה יצירתית, יכולה לפתור את הבעיה. לדוגמה, שני אנשי צוות שעובדים מצוין וברגע של לחץ ושינוי תנאים, זה לא עובד טוב. מנהלים יצירתיים יכולים לראות את הבעיות, לאפיין אותן, לתמלל ולמצוא פתרונות יצירתיים ממקום אחר. זה מטא. זה המון פעמים, לאו דווקא לפטר או לגייס איש צוות חדש, אלא לסדר את הדברים אחרת ממקום הסתכלות חדש."
יש אנשים שהם יותר מטא קוגניטיביים?
"מטא קוגניציה אינה תכונת אישיות אלא יכולת מתפתחת. זה נכון שיש אנשים שבאופן טבעי נוטים לתהליכים כאלו ומבצעים אותם בהצלחה גם ללא אימון או לימוד. לפעמים זו תוצאה של בית פתוח, ליברלי ומאפשר וכן תרבות של הקשבה ולמידה בה הם גדלו."
כיצד ניתן להשתמש במטא קוגניציה כדי לשפר את התהליכים הניהוליים בארגונים?
"זה יכול להיות שינוי המבנה הארגוני, עבודה בצוותים מגוונים, הוספת איש צוות וכו׳. זו יכולה גם להיות היכולת להתאים פרקטיקות ותהליכי עבודה בצורה גמישה לפי סוג המשימות, כאשר אנו לומדים את מימד המודעות לתהליכים, לזהות בעיות לחשוב ולנסח תובנות ולתת פתרונות יצירתיים תוך שימוש בטכניקות של מטא קוגניציה."
באילו סוגי משחקים או סימולציות אתה משתמש בסדנאות שלך כדי לעודד מטא-קוגניציה ויצירתיות?
"אני בוחר את המשחקים והסימולציות לפי סוג תהליך הלמידה שבו אנו ממוקדים באותו שלב בסדנה. למשל, אני משתמש במשחקים קלאסיים ופשוטים כמו דמקה אבל מייצר בתוכם רבדים שמחדדים את הצורך ביצירת אסטרטגיות חשיבה חדשות ושימוש בחשיבה יצירתית. המשחק הוא מרחב מופלא שבו אתה נמצא במיטבך גם קוגניטיבית גם רגשית, ויחד עם הצורך לנצח הוא מביא ללמידה עמוקה וליכולת של האדם לייצר לעצמו סכמות אפקטיביות לשימוש בתובנות בעבודתו היומיומית. לדוגמה: האם פעלתי לפי סכמה מסוימת, האם אני יכול לשנות את הסכמה או את דפוס החשיבה הרגיל שלי?"
לאן אתה רואה את התחום של מטא קוגניציה מתפתח בעתיד הקרוב?
"בעתיד, מטא קוגניציה תהפוך לכלי חשוב יותר ויותר, במיוחד בעידן של בינה מלאכותית. הבינה מסוגלת לייצר פתרונות אינטליגנטיים, המטא קוגניציה דווקא מייצרת מעבר לזה. זה מה שמייחד את האנושי. חשיבה ביקורתית, יצירתיות והראייה האינטואיטיבית שנמצאת כגולת הכותרת של כל מומחיות וזה מה שהיכולת המטא-קוגניטיבית מאפשרת."
מוזמנים ללמוד כיצד לשכלל את יכולות הניהול והחשיבה היצירתית אצלכם בארגון, באמצעות כלים מתקדמים של מטא קוגניציה ומשחוק: סדנאות מטא-קוגניציה בהנחיית ד"ר שם שמי הכוללות משחקים וסימולציות המיועדים להעצים את יכולותיכם ולתרום להצלחה האישית והמקצועית שלכם. >לפרטים<